Galaretka z czerwonych porzeczek

Galaretka z czerwonych porzeczek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czerwona porzeczka

    1 kg po obraniu z szypułek
  • cukier

    800 gram
  • cynamon

    1/4 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Galaretka z czerwonych porzeczek foto
Porzeczki dokładnie przebieramy i myjemy. Następnie odsączamy ją z wody.
Krok 2 - Galaretka z czerwonych porzeczek foto
Porzeczki dokładnie przebieramy i myjemy. Następnie odsączamy ją z wody.
Krok 3 - Galaretka z czerwonych porzeczek foto
W trakcie podgrzewania, szczególnie na początku owoce częściej mieszamy. Gdy porzeczka puści już sok konfitura nie wymaga częstego mieszania.
Krok 4 - Galaretka z czerwonych porzeczek foto
Porzeczki z cukrem podgrzewamy na wolnym ogniu ok. 15 minut, tak by owoce stały się miękkie.
Krok 5 - Galaretka z czerwonych porzeczek foto
Następnie całość zdejmujemy z ognia. Porzeczki przecieramy przez gęste sito, by powstał klarowny sok.
Uzyskany sok ponownie stawiamy na gazie, dodajemy do niego cynamon i zagotowujemy.
Ciepły sok rozlewamy do przygotowanych słoiczków. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut.
Jadwiga/Jaga85
Galaretka idealnie smakuje z świeżą bułką i masełkiem:). W zimie pozwala nam się cieszyć smakiem lata!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela15

26.08.2014 11:35
ładny kolor!!

gusia1000

16.08.2014 23:46
Bardzo dobra.

Klausia

16.08.2014 14:27
fantastyczna :)

Magula

14.08.2014 08:29
Super pomysł na wykorzystanie porzeczek i cudne zdjęcie

bhb8

14.08.2014 08:00
wygląda apetycznie

Noruas

13.08.2014 23:36
fajny pomysł!

norweska20

13.08.2014 23:24
pyszności...:)

kloruś

13.08.2014 22:05
wygląda jak milion $ !!!

IlonaAlbertos

13.08.2014 21:38
Lekko kwaskowata. Dla mnie w sam raz.

asiczekz

13.08.2014 21:37
pysznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat