Galaretka z czerwonej porzeczki

Galaretka z czerwonej porzeczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czerwona porzeczka

    920 g
  • cukier

    92 + 420 g
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Galaretka z czerwonej porzeczki
Porzeczki „obieramy” z gałązek i dokładnie myjemy. Ważymy i wsypujemy do garnka z grubym dnem. Na każdy kilogram galaretki dosypujemy 100g cukru (ja miałam 920g porzeczek, więc dodałam 92g cukru).
Krok 2 - Galaretka z czerwonej porzeczki
Gotujemy na małym ogniu przez pół godziny, mieszając od czasu do czasu. Owoce powinny popękać i puścić sok, możemy odrobinę pomóc, rozgniatając porzeczki łyżką. Zawartość garnka przecieramy przez drobne sitko. Najlepiej jest to zrobić od razu do naczynia z miarką, bo będziemy mierzyć objętość soku.
Sok przelewamy do czystego garnka, na każdy litr soku dodajemy 700g cukru (ja miałam 600ml soku, więc dodałam 420g cukru). Gotujemy na maleńkim ogniu przez godzinę, mieszając od czasu do czasu.
Krok 3 - Galaretka z czerwonej porzeczki
Gorącą galaretkę przelewamy do wyparzonych, osuszonych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem
Krok 4 - Galaretka z czerwonej porzeczki
. Jak ostygną, odwracamy i sprawdzamy, czy wszystkie są dokładnie zamknięte.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Andysz

05.08.2012 07:53
mmmm fajna;)

sylwia / sytofala

30.07.2012 20:58
kusisz-kusisz :)

Justyna28

30.07.2012 13:55
świetna:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat