Galaretka z czarnych porzeczek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • porzeczki

    2 kg
  • cukier

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Owoce oczyścić z szypułek, włożyć do rondla, podlać odrobiną wrzącej wody. Gotować pod przykryciem nie dłużej niż 3 minuty od momentu zagotowania. Rozgotowane owoce wyłożyć na gazę i odcisnąć sok. Zmierzyć ilość soku [na 1 litr soku dajemy 1 kg cukru]. Ogrzewać do momentu rozpuszczenia się cukru. Zebrać z wierzchu szumowiny. Gorącą galaretką napełniać słoiki, zakręcić, wystudzić

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
angelika14 29.05.2012 13:15
zawsze chciałam spróbować zrobić samemu galaretkę
olkaaa 17.01.2012 07:46
jeszcze takiej nie jadłam
Iwona51 28.09.2011 10:40
smaczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat