Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurze łapki 1200 g
marchewka 2 szt
pietruszka 1 szt
natka pietruszki 1/3 pęczek
sól do smaku
pieprz do smaku
wieprzowina 400 (łopatka)
Liść laurowy suszony Prymat 3-4 szt
Ziele angielskie całe Prymat 6-7 ziarenek

Przepis i sposób przygotowania na: Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną

Kroki postępowania

1
Kurze łapki moczymy, oczyszczamy i odcinamy pazurki, przekładamy do dużego garnka zalewamy około 2l wody i gotujemy, ściągamy powstałą szumowinę, dodajemy liście i ziele angielskie oraz sól i gotujemy na wolnym ogniu pod częściowym przykryciem przez około 2,5-3h, gotujemy aż łapki będą się rozpadać,
Krok 1 - Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną foto
2
następnie odcedzamy wywar do innego garnka, wywar jest dość żelatynowaty po wyciągnięciu rozgotowanych łapek
Krok 2 - Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną foto
3
dodajemy wieprzowinę oraz obrane warzywa i gotujemy do miękkości wieprzowiny, doprawiamy do smaku pieprzem i solą tak by wywar był bardziej słony,
Krok 3 - Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną foto
4
mięso kroimy dość drobno marchewkę w kosteczkę, do miseczek bądź foremek przekładamy mięso z marchewka
Krok 4 - Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną foto
5
zalewamy powstałym wywarem
Krok 5 - Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną foto
6
wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia
Krok 6 - Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasnaj 18.10.2013 20:53
fajny pomysł z foremkami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak