Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galareta z agarem, czyli sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso z rosołu
rosół 300 ml
agar 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Galareta z agarem, czyli sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu

Mięso drobno pokroić. Przygotować salaterki lub foremki, na ich dnie ułoży warzywa, a następnie mięso. 1 łyżeczkę agaru rozpuścić w 3 łyżkach zimnego rosołu (jeśli zimny rosół jest bardzo gęsty, to lepiej rozpuścić agar w 3 łyżkach zimnej wody) i połączyć rozpuszczony agar z pozostałym zimnym rosołem. Odstawić na 10 min. Po tym czasie do rosołu z agarem dodać szczyptę soli i gotować przez 10 min na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Szczególnie ważne jest ciągle mieszanie w początkowej fazie podgrzewania, aby agar nie ściął się na dnie. Gorącym płynem zalać warzywa i mięso w salaterkach. Odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki. Powinny całkowicie ściąć się po ok. 40 min chłodzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 07.06.2013 21:46
czy dodanie soli przy gotowaniu rosołu z agarem ma jakieś szczególne znaczenie ?
Noruas 07.06.2013 20:55
świetnie Ci wyszło

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak