Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem ziemniaczano porowa z mięsnymi kuleczkami i zielonym groszkiem
Bułkę moczymy w wodzie lub mleku, jak zmięknie odciskamy. Cebulę drobno siekamy. W misce łączymy mięso, cebulę, czosnek, bułkę i jajko. Wyrabiamy na jednolita masę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy malutkie kuleczki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
Przygotowanie zupy:
Obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Pora i cebulę w plasterki. W dużym garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy pora i cebulę i podsmażamy. Po kilku minutach dodajemy ziemniaki i czosnek i przesmażamy aż por się zeszkli. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.
Miksujemy wszystko na gładki krem. Do zupy dodajemy sos sojowy, zioła i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy zielony groszek. Gotujemy ok. 5 minut.
Przed podaniem do zupy dodajemy mięsne kuleczki i posypujemy majerankiem.