Zupa krem ziemniaczano porowa z mięsnymi kuleczkami i zielonym groszkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na zupę

  • ziemniaki

    800 g
  • por (biała część)

    4-5 szt
  • cebula

    1 szt
  • ząbki czosnku

    4 szt
  • cząber

    1 łyżka
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka
  • groszek mrożony

    150 g
  • rosół

    2 litry
  • sól

  • pieprz

  • sos sojowy

    2 łyżki
  • masło

    2 łyżki

Składniki na mięsne kuleczki

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe

    500 g
  • cebula

    1/2 szt
  • bułka czerstwa

    1 szt
  • woda

  • jajko

    1 szt
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • sól

  • pieprz

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie mięsnych kuleczek:

Bułkę moczymy w wodzie lub mleku, jak zmięknie odciskamy. Cebulę drobno siekamy. W misce łączymy mięso, cebulę, czosnek, bułkę i jajko. Wyrabiamy na jednolita masę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy malutkie kuleczki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.

Przygotowanie zupy:

Obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Pora i cebulę w plasterki. W dużym garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy pora i cebulę i podsmażamy. Po kilku minutach dodajemy ziemniaki i czosnek i przesmażamy aż por się zeszkli. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.

Miksujemy wszystko na gładki krem. Do zupy dodajemy sos sojowy, zioła i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy zielony groszek. Gotujemy ok. 5 minut.

Przed podaniem do zupy dodajemy mięsne kuleczki i posypujemy majerankiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Hrabina w kuchni 03.12.2014 21:55
Apetycznie podana.
Kolorowa 03.12.2014 19:36
chętnie wykorzystam ten przepis !
malaczarna23 03.12.2014 17:45
Rewelacja:) zjadlabym teraz
Gracer 03.12.2014 16:40
wygląda idealnie :) Super przepis
Ankha 03.12.2014 16:14
Piekna prezentacja :)
pajbek 03.12.2014 15:29
Wygląda rewelacyjnie :-)
gosia561 03.12.2014 14:53
coś pięknego
Ania321 03.12.2014 14:25
zapowiada się smacznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat