Galareta wieprzowo drobiowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • golonka wieprzowa

    1 szt około 1kg
  • nóżki wieprzowe

    4 szt
  • pierś z kurczaka

    500 g
  • marchewka

    3 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • ziele angielskie

    4-5 ziarenek
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2-3 szt
  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Galareta wieprzowo drobiowa foto
Do dużego garnka przekładamy umyte piersi z kurczaka, golonko i oczyszczone nóżki. Zalewamy wodą około 2 cm nad wysokość mięsa.
Krok 2 - Galareta wieprzowo drobiowa foto
Dodajemy obrane warzywa, liście laurowe i ziele angielskie , około 2 łyżeczki soli. Gotujemy przez 2 godziny.
Krok 3 - Galareta wieprzowo drobiowa foto
Następnie dodajemy połowę natki pietruszki i doprawiamy pieprzem. Całość gotujemy przez kolejne 2-3 godziny do wygotowania żelatyny – mięso ma się rozpadać. Przecedzamy wywar który odstawiamy doprawiając do smaku by by dość słony (ja nie dodaję żelatynę jednak jeżeli ją dodajemy to w tym miejscu to czynimy). Mięso obieramy i siekamy dość drobno wraz z marchewką. Pozostała pietruszkę drobno siekamy.
Krok 4 - Galareta wieprzowo drobiowa foto
Do silikonowej formy na babkę przekładamy natkę nakładamy
Krok 5 - Galareta wieprzowo drobiowa foto
Na wierzch przekładamy mięso i zalewamy wywarem.
Krok 6 - Galareta wieprzowo drobiowa foto
Odstawiamy do stężenia. (ja wstawiam na noc do lodówki) Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Joannasz3190 23.03.2015 17:32
Pyszności :)
mirosława4 23.03.2015 17:03
bardzo lubię
Janina 23.03.2015 16:38
Bardzo lubimy ;)
Sroczka 23.03.2015 16:31
Pyszna galareta, zjadłabym trochę.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat