Przepis i sposób przygotowania na: Galareta jarska na wywarze pieczarkowym
Resztę wywaru z pieczarek przelać do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, liście świeżego lubczyku, marchewkę oraz warzywną przyprawę uniwersalną do smaku. Gotować całość pod szczelną pokrywką na minimalnym płomieniu, przez ok. 45 minut. Wywar odcedzić.
W międzyczasie namoczyć żelatynę w w odlanej ilości zimnego wywaru i wymieszać. Pozostawić do spęcznienia i rozpuścić w mikrofalówce. Przelać do gorącego wywaru i mieszać przez chwilę. Wywar doprawić wyciśniętym czosnkiem i dużą ilością białego pieprzu.
Przygotować 5-6 małych salaterek, do każdej wsypać po trochę odcedzonego i przepłukanego groszku z puszki, plasterki marchewki, ćwiartki jajek na twardo.
Zalać przygotowane składniki chłodną gęstniejącą galaretą i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem skropić sokiem ze świeżej cytryny.