Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galareta czosnkowa z karpia

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karp dzwonka 1,5 kg
łby i kręgosłup z ryby 2 kg
Żelatyna wieprzowa Prymat na 2,5 litra
seler nać
seler korzeniowy
marchew kilka szt.
pietruszka 1 duża
por 1/2 średniego
Liść laurowy suszony Prymat 5 szt.
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
czosnek 10 szt.
przyprawa uniwersalna do smaku
czosnek 1 główka
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Do galarety można dodać także pokrojonego selera i pietruszkę z wywaru, ale u nas tradycyjnie wkłada się wyłącznie marchewkę. * Jeśli wywar ma zbyt jasny kolor, można dodać niewielką ilość mielonej kurkumy.

Przepis i sposób przygotowania na: Galareta czosnkowa z karpia

Kroki postępowania

1
Głowy i kręgosłupy z karpi umyć, osączyć, włożyć do dużego garnka, dodać oczyszczone warzywa w dużych kawałkach i całe liście selera oraz por. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i kolorowy pieprz ziarnisty. Zalać wszystko zimną wodą i ugotować aromatyczny wywar. Pod koniec dodać przyprawy warzywnej do smaku. Gotowy wywar odcedzić i odlać pół szklanki. Wyjąć marchewki, ostudzić i pokroić w krążki.
Krok 1 - Galareta czosnkowa z karpia foto
2
Odlane pół szklanki wywaru ostudzić do temp. pokojowej, następnie wsypać do niego żelatynę i dokładnie wymieszać - pozostawić do spęcznienia.

Pozostały wywar uzupełnić przegotowaną wodą do 2,5 litra, ponownie zagotować, wycisnąć wprost do garnka oczyszczony czosnek, a następnie ostrożnie włożyć umyte i osuszone dzwonka z karpia. Krótko zagotować całość, zmniejszyć płomień do minimum, garnek nakryć pozostawiając małą szczelinę i ogrzewać 20-25 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
Krok 2 - Galareta czosnkowa z karpia foto
3
Kawałki karpia ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową, osączyć dokładnie i ułożyć w półmiskach. Dołożyć krążki marchewek.

Z wywaru odlać 2 szklanki i rozgrzać niemal do wrzenia, doprawić sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do rozpuszczenia - wlać do pozostałego zimnego wywaru i wymieszać. W razie konieczności dosolić. Zalać rybę i pozostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia, wstawić do lodówki na kilka godzin.
Krok 3 - Galareta czosnkowa z karpia foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 06.01.2015 14:12
takie galarety lubię z karpia...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak