Przepis i sposób przygotowania na: Galareta czosnkowa z karpia
Kroki postępowania
Pozostały wywar uzupełnić przegotowaną wodą do 2,5 litra, ponownie zagotować, wycisnąć wprost do garnka oczyszczony czosnek, a następnie ostrożnie włożyć umyte i osuszone dzwonka z karpia. Krótko zagotować całość, zmniejszyć płomień do minimum, garnek nakryć pozostawiając małą szczelinę i ogrzewać 20-25 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
Z wywaru odlać 2 szklanki i rozgrzać niemal do wrzenia, doprawić sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do rozpuszczenia - wlać do pozostałego zimnego wywaru i wymieszać. W razie konieczności dosolić. Zalać rybę i pozostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia, wstawić do lodówki na kilka godzin.