Przepis i sposób przygotowania na: Galareta na wieprzowych nóżkach
1. Nóżki wieprzowe oczyść i włóż do wysokiego garnka. Całość zalej zimną wodą, wsyp sporą ilość soli i odstaw na 3-4 godzin w ciemne chłodne miejsce.
2. Następnie wyjmij nóżki z garnka umyj pod zimną bieżącą wodą. Włóż do garnka i zalej zimną wodą. Dopraw przyprawami, czosnek obierz i dodaj do nóżek.
3. Nóżki gotuj do zupełnej miękkości. Wywar z nóżek przecedź, oddziel mięso od kości i pokrój je na mniejsze kawałki. Wywar wlej do bulionówek, z wcześniej dodanym do każdej z nich mięsem.
4. Tak przygotowaną galaretę odstaw na bok by wystygła, następnie wstaw ją do lodówki na kilka godzin by stężała.
5. Zanurz bulionówkę chwile w gorącej wodzie, podważ brzegi przyłóż talerz i przewróć do góry nogami by galareta wyszła z salaterki.