Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kapusta kiszona
200 g -
jaja
1 szt -
mąka pszenna
150 g -
mleko
200 ml -
masło klarowane
-
sól
-
pieprz
Przepis i sposób przygotowania Fuczki - placki z kiszoną kapustą Marcina Budynka
1. Z mąki, jajka i mleka zrób ciasto naleśnikowe.
2. Kapustę opłucz, dobrze odciśnij i posiekaj.
3. Następnie dodaj ją do ciasta naleśnikowego i dopraw do smaku.
4. Fuczki wielkości placków ziemniaczanych smaż na maśle klarownym mniej więcej 3 minuty z każdej strony.
5. Podawaj jako samodzielne danie lub dodatek do mięs i ryb.
Komentarze (9)