Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frytki z piekarnika z kwaśną śmietaną

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki w łupinach 4-5 dużych
olej rzepakowy 2-3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
śmietana gęsta

Przepis i sposób przygotowania na: Frytki z piekarnika z kwaśną śmietaną

Ziemniaki wybrać zdrowe, z równą i gładką skórką. Wymyć lub wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą. Jeśli są jakieś skazy, trzeba je wyciąć. Ziemniaki pokroić (razem ze skórką) w dość grube i długie frytki.
Polać olejem, posolić i dokładnie wymieszać.
Ułożyć jedną warstwą na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury, wsunąć blaszkę w połowie wysokości i włączyć termoobieg.
Piec do czasu, aż frytki zmiękną i uzyskają rumiany kolor. Zaraz po upieczeniu ostrożnie wyjąć blachę z gorącego piekarnika i przełożyć frytki na talerze. W razie konieczności posypać solą. Podawać z gęstą kwaśną śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 04.03.2016 16:12
Smaczne ziemniaczki - lubię takie i często u mnie goszczą właśnie pieczone :) nie tylko lubimy za smak, ale i za to, że same się pieką i nie trzeba się interesować ;)) zazwyczaj pieczemy same, wystarczają nam za cały posiłek :) ale często też wtedy piecze się już cały obiad, z jakimś mięsem..
sliwka 04.03.2016 16:05
Piękny kolor frytek;)) Mniam;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak