Frytki z piekarnika z kwaśną śmietaną

Frytki z piekarnika z kwaśną śmietaną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki w łupinach

    4-5 dużych
  • olej rzepakowy

    2-3 łyżki
  • sól morska

  • śmietana gęsta

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki wybrać zdrowe, z równą i gładką skórką. Wymyć lub wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą. Jeśli są jakieś skazy, trzeba je wyciąć. Ziemniaki pokroić (razem ze skórką) w dość grube i długie frytki.
Polać olejem, posolić i dokładnie wymieszać.
Ułożyć jedną warstwą na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury, wsunąć blaszkę w połowie wysokości i włączyć termoobieg.
Piec do czasu, aż frytki zmiękną i uzyskają rumiany kolor. Zaraz po upieczeniu ostrożnie wyjąć blachę z gorącego piekarnika i przełożyć frytki na talerze. W razie konieczności posypać solą. Podawać z gęstą kwaśną śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MałaMi89

04.03.2016 16:12
Smaczne ziemniaczki - lubię takie i często u mnie goszczą właśnie pieczone :) nie tylko lubimy za smak, ale i za to, że same się pieką i nie trzeba się interesować ;)) zazwyczaj pieczemy same, wystarczają nam za cały posiłek :) ale często też wtedy piecze się już cały obiad, z jakimś mięsem..

sliwka

04.03.2016 16:05
Piękny kolor frytek;)) Mniam;))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat