Frytki z patelni

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    0,6 kg.
  • olej do smażenia

  • sól

  • ketchup

    wg. uznania
  • majonez

    wg. uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte i obrane ze skórki ziemniaki ,pokroić w słupki .Rozgrzać na patelni olej,wrzucić na próbę 1 frytkę czy zacznie sie intensywnie smażyć,jeślii tak, wsypujemy pozostałe frytki i przykrywamy pokrywką.Smażyć około 4 minut na złoty kolor,obracając międzyczasie .Następnie odcedzamy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Podajemy ciepłe ,posypując przyprawą do ziemniaków i ew.solą.Podajemy z ketchupem ew. majonezem,jak kto lubi.

Mam w domu tez frytownicę,ale wole smażyć frytki na patelni ponieważ potrzeba mniej oleju.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MAR3STA 15.02.2016 22:00
Domowe są najlepsze
ONY_za_kare 08.02.2014 16:37
pyszne fryteczki
Alex_M 03.02.2014 11:55
lubie domowe ;)
Rybciia 14.11.2013 09:10
uwielbiam :-)
Ola1young 28.10.2013 17:32
lubię frytki z ketchupem
adelajda 05.09.2013 08:46
czasami takie robię !
IZABELA29 01.09.2013 10:58
dawno nie robiłam
Bernadeta1 12.08.2013 10:54
dawno nie robiłam, smaczne
mirosława4 03.08.2013 14:13
poproszę porcyjkę :)
romanrafal 14.02.2013 18:01
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat