Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ziemniaki
0,6 kilograma -
olej do smażenia
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Frytki z patelni
Umyte i obrane ze skórki ziemniaki pokroić w słupki. Rozgrzać na patelni olej, wrzucić na próbę 1 frytkę czy zacznie się intensywnie smażyć. Jeśli tak przełożyć pozostałe frytki i przykryć pokrywką. Smażyć około 4 minut na złoty kolor, obracając w czasie smażenia. Następnie odcedzić i osuszyć papierowymi ręcznikami.
Podawać ciepłe, posypując przyprawą do ziemniaków i ewentualnie solą, z ketchupem lub majonezem.
Komentarze (24)
Załaduj więcej komentarzy (14)