Frytki z patelni

Frytki z patelni

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Mam w domu tez frytkownicę, ale wole smażyć frytki na patelni, ponieważ potrzeba mniej oleju.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    0,6 kilograma
  • olej do smażenia

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Frytki z patelni

Umyte i obrane ze skórki ziemniaki pokroić w słupki. Rozgrzać na patelni olej, wrzucić na próbę 1 frytkę czy zacznie się intensywnie smażyć. Jeśli tak przełożyć pozostałe frytki i przykryć pokrywką. Smażyć około 4 minut na złoty kolor, obracając w czasie smażenia. Następnie odcedzić i osuszyć papierowymi ręcznikami.

Podawać ciepłe, posypując przyprawą do ziemniaków i ewentualnie solą, z ketchupem lub majonezem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

MAR3STA 15.02.2016 22:00
Domowe są najlepsze
ONY_za_kare 08.02.2014 16:37
pyszne fryteczki
Alex_M 03.02.2014 11:55
lubie domowe ;)
Rybciia 14.11.2013 09:10
uwielbiam :-)
Ola1young 28.10.2013 17:32
lubię frytki z ketchupem
adelajda 05.09.2013 08:46
czasami takie robię !
IZABELA29 01.09.2013 10:58
dawno nie robiłam
Bernadeta1 12.08.2013 10:54
dawno nie robiłam, smaczne
mirosława4 03.08.2013 14:13
poproszę porcyjkę :)
romanrafal
romanrafal 14.02.2013 18:01
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat