Przepis i sposób przygotowania na: Frytki z cukinii panierowane w parmezanie
Cukinia to warzywo, które można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Jak się okazuje można przygotować z niej także frytki. W tym przypadku nie obejdzie się jednak bez panierki. Jest ona kluczowym elementem przepisu i sprawia, że cukinia jest chrupiąca i pysznie słona.
1. Cukinie myjemy i kroimy w słupki/frytki.
2. W miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Dobrze mieszamy.
3. W drugiej misce łączymy parmezan z bułką tartą, podajemy odrobinę pieprzu i mieszamy. Mąkę łączymy z odrobiną soli i pieprzu.
4. Frytki z cukinii najpierw obtaczamy w mące, następnie w jajku, a na koniec w panierce z parmezanu. Układamy je na dużej blasze (najlepiej takiej z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Frytki z cukinii pieczemy ok. 20-30 minut. Panierka ma się ładnie zarumienić.
6. Podajemy z dipem czosnkowym lub pomidorowym.