Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na ciasto:
-
cukinia
2 sztuki -
jajko
2 sztuki -
mleko
2 łyżki -
sól
do smaku -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku -
ząbki czosnku
2 ząbki -
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
1/2 łyżeczki
Składniki na panierkę:
-
parmezan starty
40 g -
Bułka tarta klasyczna Prymat
60 g -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Dodatkowo:
-
mąka tortowa
100 g -
sól
do smaku -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sposób przygotowania
Cukinie myjemy i kroimy w słupki/frytki. W miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Dobrze mieszamy. W drugiej misce łączymy parmezan z bułką tartą, podajemy odrobinę pieprzu i mieszamy. Mąkę łączymy z odrobiną soli i pieprzu. Frytki z cukinii najpierw obtaczamy w mące, następnie w jajku, a na koniec w panierce z parmezanu. Układamy je na dużej blasze (najlepiej takiej z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Frytki z cukinii pieczemy ok. 20-30 minut. Panierka ma się ładnie zarumienić. Podajemy z dipem czosnkowym lub pomidorowym.
Komentarze (23)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (13)