Przepis i sposób przygotowania na: Frytki z batatów
Frytki z batatów są świetnym zamiennikiem dla zwykłych frytek z ziemniaków. Z dodatkiem odpowiednich przypraw są one pyszną przekąską czy dodatkiem do obiadu. Frytki z batatów są słodkie, ale zioła, sól i pieprz komponują się tu doskonale i wydobywają z batatów jeszcze inne aromaty.
1. Jeden duży batat (lub dwa małe) obieramy i kroimy na frytki.
2. Olej łączymy z tymiankiem, papryką wędzoną, solą i pieprzem.
3. W przygotowanej mieszance obtaczamy pokrojone bataty i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (funkcja góra - dół) na około 20 minut.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA FRYTEK Z BATATA WE FRYTKOWNICY BEZTŁUSZCZOWEJ:
Aby frytki z batata wyszły chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku trzeba trzymać się tych trzech kroków:
1. Pokrój batata na frytki i namocz w wodzie z lodem przez kilkanaście minut.
2. Szybko osusz batata, włóż do marynaty BEZ SOLI, a następnie lekko obsyp mąką ziemniaczaną
3. Włóż do nagrzanej do 180 stopni frytkownicy beztłuszczowej, piecz przez 10 minut, a następnie przemieszaj, podnieś temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze przez 5 minut.
4. Posól dopiero po wyciągnięciu frytek z air fryera!