Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
SKŁADNIKI
-
batat
1 sztuka -
Tymianek suszony Prymat
0.5 łyżeczki -
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
0.5 łyżeczki -
olej rzepakowy
2 łyżki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
2 szczypty -
Pieprz czarny mielony Prymat
2 szczypty
Przepis i sposób przygotowania Frytki z batatów
Jeden duży batat (lub dwa małe) obieramy i kroimy na frytki. Olej łączymy z tymiankiem, papryką wędzoną, solą i pieprzem. W przygotowanej mieszance obtaczamy pokrojone bataty i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (pieczenie góra - dół) na około 20 minut.
Frytki z batatów serwujemy z dodatkiem ulubionych sosów lub jako dodatek do obiadu.![]()
Komentarze (0)