Frytki wiejskie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    30 szt.
  • olej

    1 litr
  • ketchup łagodny

  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Frytki wiejskie foto
Ziemniaki obieramy i płuczemy. Zalewamy wodą, odlewamy i jeszcze raz zalewamy.
Krok 2 - Frytki wiejskie foto
Kroimy w paski
Krok 3 - Frytki wiejskie foto
garnku rozgrzewamy litr oleju i wrzucamy ziemniaki (nie może ich być za dużo, by się nie zdusiły- mają swobodnie pływać). Przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu. Ja w ogóle ich nie mieszam,
Krok 4 - Frytki wiejskie foto
jak będą jasno złote wyciągam łyżką cedzakową
Krok 5 - Frytki wiejskie foto
solę i polewam ketchupem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
parysek10 02.01.2013 14:41
nie ma to jak domowe frytki :)
gosia56 02.01.2013 13:56
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat