Frytki spadolini

Frytki spadolini

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki młode

    1 kg
  • sos pomidorowy

    300 ml
  • ser mozarella

    20 dkg
  • oliwa

    1/2 szklanki
  • sól do smaku

  • bazylia otarta Prymat

    1 łyżeczka
  • oregano

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Frytki spadolini foto
Myjemy i obieramy ziemniaki, następnie płuczemy je w wodzie i kroimy w cienie frytki. Kładziemy na papierowy ręcznik aby odsączyć z nich wodę aby nie pryskały.
Krok 2 - Frytki spadolini foto
Na głębokiej patelni lub w rondelku podgrzewamy oliwę, na rozgrzaną oliwę rzucamy porcje frytek i smażymy aż będą złociste. Następnie zdejmujemy je z tłuszczu i odsączamy na papierowych ręcznikach. Na grubej tarce trzemy ser.
Krok 3 - Frytki spadolini foto
Na ciepłe frytki rzucamy ser aby się roztopił i polewamy całość podgrzanym sosem pomidorowym (ja polecam takie w kartonikach). Całość solimy oraz posypujemy bazylią i oregano.
Frytki możemy podawać jako kompletne danie lub jako dodatek do dań zamiast samych frytek.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Maciej1407

08.03.2019 14:37
Chyba frytki spie.rdollini

Aneta41

09.11.2015 17:14
wygląda apetycznie ale za to bardzo kaloryczne danie:)

MAR3STA

22.10.2015 20:45
smaczne frytki

adelajda

21.01.2015 17:34
Pycha frytki

JOANNA16

16.07.2014 22:44
ciekawe fryteczki))

wlicka

30.10.2013 20:52
ależ mam ochotę na nie

mariel78

02.10.2013 23:03
bardzo ciekawa propozycja

okrysia

03.09.2013 19:25
SMACZNE TO!

Kuchenka

01.08.2013 17:58
jejciu- proste i pomysłowe :D

Lukrecja29

07.06.2013 09:38
O kurcze! Kocham! Chcę! Pragnę !!!!! Od 3 dni za mna chodzą... beę je miec :D hahah Pyszne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat