Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frużelina z truskawek

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki świeże 0,5 kg
cukier 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka kopiasta
sok z cytryny 1/2 cytryny
woda zimna 50-75 ml

Porada

Można już nie pasteryzować ,ale ja pasteryzowałam jeszcze 5 minut .

Przepis i sposób przygotowania na: Frużelina z truskawek

Przygotować wszystkie składniki.Truskawki umyć pod bieżącą wodą . Obrać z szypułek i pokroić w ćwiartki , włożyć do garnka. Wsypać cukier , można mniej ,a później jeżeli będzie za mało słodkie dosypać. Dokładnie wymieszać i odstawić na 3-4 godziny . Aby puściły truskawki sok. Po tym czasie podgotować truskawki na małym ogniu 2-3 minuty. Dodać sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Gdy truskawki zmiękną ale nie rozgotują się , dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą . Wymieszać dokładnie i energicznie aby nie pozostały grudki . Wkładać do słoików i odwracać do góry dnem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 10.06.2016 20:09
Dobra na zimę.
halina17 09.06.2016 17:11
Dobry przepis.
Lis 09.06.2016 16:58
Smakowita:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak