Frużelina porzeczkowa czerwono-czarna

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • porzeczki czerwone

    1 kg
  • cukier kryształ

    250 g
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • galaretka porzeczkowa

    1 op.
  • skrobia ziemniaczana

    1 łyżka
  • woda zimna

    10-12 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Frużelina porzeczkowa czerwono-czarna foto
Porzeczki obrać z szypułek, opłukać i dokładnie odcedzić - wsypać cukier i wlać sok z cytryny.
Krok 2 - Frużelina porzeczkowa czerwono-czarna foto
Dokładnie wymieszać i zostawić na kilka minut
Krok 3 - Frużelina porzeczkowa czerwono-czarna foto
W tym czasie galaretkę o smaku czarnej porzeczki zalać zimną wodą i dokładnie wymieszać -pozostawić do spęcznienia.
Krok 4 - Frużelina porzeczkowa czerwono-czarna foto
Skrobię ziemniaczaną połączyć z 3 łyżkami zimnej wody.
Krok 5 - Frużelina porzeczkowa czerwono-czarna foto
Porzeczki na średnim płomieniu zagotować i zagęścić zawiesiną z mąki ziemniaczanej i wody.
Krok 6 - Frużelina porzeczkowa czerwono-czarna foto
Mieszać, aż powstanie dość gęsty kisiel. Krótko zagotować.
Krok 7 - Frużelina porzeczkowa czerwono-czarna foto
Do musieli wlać galaretkę rozpuszczoną w mikrofalówce albo w kąpieli wodnej.
Dokładnie wymieszać, ale już nie gotować.
Krok 8 - Frużelina porzeczkowa czerwono-czarna foto
Gorącą frużeliną napełnić niewielkie słoiczki, jak najszybciej zakręcić, odwrócić dnem do góry i odstawić do ostudzenia.
Habibi
Ta frużelina może być przygotowana również z porzeczek mieszanych (białe, czarne, czerwone), co daje piękny efekt wizualny.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aginaa 28.10.2015 12:53
musi być smaczna
Ewa Wojtaszko 28.10.2015 11:49
pyyszna! idealna do deserów

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat