Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frużelina porzeczkowa czerwono-czarna

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

porzeczki czerwone 1 kg
cukier kryształ 250 g
sok z cytryny 2 łyżki
galaretka porzeczkowa 1 op.
skrobia ziemniaczana 1 łyżka
woda zimna 10-12 łyżek

Porada

Ta frużelina może być przygotowana również z porzeczek mieszanych (białe, czarne, czerwone), co daje piękny efekt wizualny.

Przepis i sposób przygotowania na: Frużelina porzeczkowa czerwono-czarna

Kroki postępowania

1
Porzeczki obrać z szypułek, opłukać i dokładnie odcedzić - wsypać cukier i wlać sok z cytryny.
Krok 1 - Frużelina porzeczkowa czerwono-czarna foto
2
Dokładnie wymieszać i zostawić na kilka minut
Krok 2 - Frużelina porzeczkowa czerwono-czarna foto
3
W tym czasie galaretkę o smaku czarnej porzeczki zalać zimną wodą i dokładnie wymieszać -pozostawić do spęcznienia.
Krok 3 - Frużelina porzeczkowa czerwono-czarna foto
4
Skrobię ziemniaczaną połączyć z 3 łyżkami zimnej wody.
Krok 4 - Frużelina porzeczkowa czerwono-czarna foto
5
Porzeczki na średnim płomieniu zagotować i zagęścić zawiesiną z mąki ziemniaczanej i wody.
Krok 5 - Frużelina porzeczkowa czerwono-czarna foto
6
Mieszać, aż powstanie dość gęsty kisiel. Krótko zagotować.
Krok 6 - Frużelina porzeczkowa czerwono-czarna foto
7
Do musieli wlać galaretkę rozpuszczoną w mikrofalówce albo w kąpieli wodnej.
Dokładnie wymieszać, ale już nie gotować.
Krok 7 - Frużelina porzeczkowa czerwono-czarna foto
8
Gorącą frużeliną napełnić niewielkie słoiczki, jak najszybciej zakręcić, odwrócić dnem do góry i odstawić do ostudzenia.
Krok 8 - Frużelina porzeczkowa czerwono-czarna foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aginaa 28.10.2015 12:53
musi być smaczna
Ewa Wojtaszko 28.10.2015 11:49
pyyszna! idealna do deserów

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak