Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frittata z cukinią

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 sztuka
olej do smażenia
cukinia ok. 15 dkg
sól do smaku
pieprz do smaku
bazylia świeża 10 listków
jajko 4 sztuki
papryka 1/2 (płatki)

Przepis i sposób przygotowania na: Frittata z cukinią

Kroki postępowania

1
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.
Krok 1 - Frittata z cukinią foto
2
Cukinię obrać, usunąć pestki. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do cebuli. Dodać również odrobinę soli, pieprz, płatki papryki i posiekane listki bazylii. Wymieszać i smażyć, aż cukinia zacznie robić się szklista.
Krok 2 - Frittata z cukinią foto
3
Jajka dokładnie rozbełtać, doprawić leciutko solą i pieprzem (niezbyt dużo, bo cukinia jest już lekko doprawiona).
Krok 3 - Frittata z cukinią foto
4
Jajkami zalać cukinię.
Krok 4 - Frittata z cukinią foto
5
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Patelnię z cukinią zalaną jajkami wstawić do piekarnika. Zapiekać ok. 15 minut. Można podawać z ketchupem.
Krok 5 - Frittata z cukinią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna/Dzastus 15.08.2012 10:15
nigdy takiej nie robilam, choc jajecznice z cukini i jajka jadlam to bardzo mi smakowala.
Katarzyna54 02.08.2012 09:17
mniam
Rafał10 01.08.2012 23:11
oooj wygląda baaardzo apetycznie :)
magdalea 01.08.2012 22:13
wygląda smacznie
Katarzyna/kate1980 01.08.2012 21:35
cudnie wygląda
ziutula
ziutula 01.08.2012 20:50
no właśnie...tylko gdzie się zgłosić na kawałek pyszności...
Cukiereczek13 01.08.2012 19:52
brzmi pysznie ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak