Frittata szpinakowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak świeży

    0,5 kg
  • pomidory

    2 szt
  • cebula czerwona

    2 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • jajko

    6 szt
  • olej

    3 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • żółty ser starty

    6 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szpinak dokładnie oczyszczamy, opłukujemy, osączamy i drobno siekamy. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim czosnek i cebulę. Następnie dodajemy szpinak i dusimy przez 5 min pod przykryciem /podlewając dwoma łyżkami wody/. Jajka roztrzepujemy i doprawiamy według uznania solą, pieprzem i mieloną papryką. Masę jajeczną wlewamy na patelnię do szpinaku i mieszamy. Smażymy na średnim ogniu, podważając brzegi, aby płynna masa ściekała pod spód i również się ścięła. Na wierzchu układamy kawałki pomidorów, przykrywamy i smażymy jeszcze ok. 3 -4 min na małym ogniu. Kroimy na kawałki-trójkąty i podajemy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat