Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frittata szpinakowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szpinak świeży 0,5 kg
pomidory 2 szt
cebula czerwona 2 szt
czosnek 2 ząbki
jajko 6 szt
olej 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
żółty ser starty 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Frittata szpinakowa

Szpinak dokładnie oczyszczamy, opłukujemy, osączamy i drobno siekamy. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim czosnek i cebulę. Następnie dodajemy szpinak i dusimy przez 5 min pod przykryciem /podlewając dwoma łyżkami wody/. Jajka roztrzepujemy i doprawiamy według uznania solą, pieprzem i mieloną papryką. Masę jajeczną wlewamy na patelnię do szpinaku i mieszamy. Smażymy na średnim ogniu, podważając brzegi, aby płynna masa ściekała pod spód i również się ścięła. Na wierzchu układamy kawałki pomidorów, przykrywamy i smażymy jeszcze ok. 3 -4 min na małym ogniu. Kroimy na kawałki-trójkąty i podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak