Fritata z wiejskim serkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    3
  • por (biała część)

  • pomidorki koktajlowe

    6
  • ziemniaki ugotowane

    2
  • pierś z kurczaka pieczona

    100 gram
  • szynka wędzona

    4 plastry
  • natka pietruszki

  • sól do smaku

  • margaryna do smażenia

  • bazylia

    1 łyżeczka
  • ser biały

    150 (twarogowy)
  • papryka

    2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Por drobno kroimy, a następnie podsmażamy go na patelni.

2. Paprykę kroimy, wrzucamy na patelnię (można ją dowolnie pokroić) i smażymy przez około 5 minut.

3. Ugotowany ziemniak kroimy w kosteczkę, gotowaną lub wędzoną pierś z kurczaka kroimy na małe kawałeczki, a szynkę w drobne paseczki. Te składniki przekładamy do pozostałych smażących się warzyw.
Delikatnie mieszamy.

4.Przepołowione pomidorki koktajlowe wykładamy na patelnię. Smażymy jeszcze około 1 minutę.

5. Roztrzepujemy w osobnej miseczce 3 jajka+ bazylia+ posiekana odrobina pietruszki+ sól+ pieprz. Mieszamy wszystko razem, a następnie zalewamy tym składniki na patelni i pozostawiamy jeszcze chwilę, smażące się, aż jajka będą lekko ścięte.

6. Serek twarogowy (lekko posolony) wykładamy na wierzch pozostałych składników. Zestawiamy patelnię z kuchenki, a przekładamy do piekarnika.
Pieczemy około 5-6 minut.
Można udekorować papryką.

Smacznego!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iwusia 16.02.2014 23:54
bardzo smaczna
Andysz 30.10.2013 20:57
podoba mi się
gosia561 03.09.2013 18:34
ciekawa wersja
cukiereczek 03.09.2013 18:16
super danie
Sylwiagr 03.09.2013 18:12
super na śniadanie lub kolację! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat