Francuskie zawijańce karnawałowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • parówki

    12-13 sztuk
  • ciasto francuskie

    2 opakowania
  • jajko

    1 sztuka
  • mleko 3,2%

    2 łyżki
  • ziarno słonecznika

  • sos

  • śmietana 18-procentowa

    1/2 szklanki
  • majonez tradycyjny

    1/2 szklanki
  • czosnek

    4 ząbki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto francuskie rozwijamy z rulonu,radełkiem lub nożem wycinamy cienkie paski około 2-3 cm.Parówki odwijamy z folii i zawijamy w ciasto francuskie tak aby paski nachodziły na siebie. Jajko roztrzepujemy z mlekiem smarujemy pędzelkiem zawijańce obsypujemy ziarnami słonecznika,układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 200*c piekarnika i pieczemy około 15 minut aż zaczną się rumienić. Sos: Majonez łączymy ze śmietaną dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu,możemy udekorować zieleniną. Przekąskę podajemy gorącą z sosem czosnkowym lub ketchupem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika10 07.01.2014 19:00
pyszne, ślinka cieknie
Poison1988 07.01.2014 18:46
pięknie się prezentują :)
IwonaDD 07.01.2014 16:44
uwielbiam tak zrobione parówki, mogłabym jeść je tonami!
Stenka 07.01.2014 16:25
smaczne i ładne
Czarnula87 07.01.2014 16:25
fajna przekąska
czekoladka_m 07.01.2014 15:40
Też takie czasem robię, chłopcy bardzo je lubią:)
Cranberry 07.01.2014 15:37
pyszności :)
iwi 07.01.2014 15:34
Super wykonanie
Jadwiga/Jaga85 07.01.2014 15:30
REWELACJA!
Ilona_eS 07.01.2014 15:23
Wyglądają znakomicie. Odemnie Smaczne:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat