Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie zawijańce

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z kurczaka 2 sztuki
cebula 1 duża
ciasto francuskie 2 sztuka
jaja 2 sztuki
majeranek do smaku
pieprz do smaku
sól do smaku
bułka czerstwa do smaku
bazylia świeża do smaku
ser topiony 100 (z ziołami)

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie zawijańce

Kroki postępowania

1
1. Cebulkę obieramy, myjemy i mielimy. Pierś z kurczaka myjemy i mielimy. Bułkę namaczamy w wodzie, odcedzamy, wyciskamy nadmiar wody i także mielimy. Dodajemy przyprawy, 1 jajo i wszystko razem dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Krok 1 - Francuskie zawijańce foto
2
2. Ciasto francuskie tniemy na paski o szerokości ok 2cm.
Krok 2 - Francuskie zawijańce foto
3
3. Serek kroimy na kwadraciki, listki bazylii myjemy i osuszamy.
Krok 3 - Francuskie zawijańce foto
4
4. Na początku każdego paseczka kładziemy kawałek sera, dajemy listki świeżej bazylii do smaku.
Krok 4 - Francuskie zawijańce foto
5
5. Zawijamy kawałek sera w ciasto, na dalszej części paseczka rozkładamy troszkę mięsa mielonego.
Krok 5 - Francuskie zawijańce foto
6
6. Całość zwijamy dookoła i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Krok 6 - Francuskie zawijańce foto
7
7. Koreczki kładziemy na papierze do pieczenia. Pieczemy 20-30minut w temperaturze 200 stopni.
Doskonałe na przyjęcia :)

SMACZNEGO :)
Krok 7 - Francuskie zawijańce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 23.02.2014 22:58
świetnie wyglądają :)
Kuchenka 13.02.2014 19:10
rewelacja!!!
Bernadeta 24.02.2013 11:55
pyszne danie
alaaa 18.02.2013 18:14
łatwe ale bardzo efektowne
pajbek 16.01.2013 11:03
Ekstra pomysł :-)
Sroczka 15.01.2013 23:11
Muszę wytrzeć klawiaturę, bo ją zaśliniłam patrząc na zdjęcie.
Beatris 15.01.2013 22:57
Ależ smakowicie wygląda.
ilka_86 15.01.2013 22:43
super przekąska
fotoviderek 15.01.2013 22:18
Chciałbym tam być i tego spróbować :)
zielonamorelka 15.01.2013 22:17
zawsze francuskie ciasto robiłam nasłodko alemożeczas spróbowaći wytrawnie?
tessinka 15.01.2013 21:52
bardzo lubię takie przekąski
Poison1988 15.01.2013 21:48
smakowe połączenie nawet mnie pozytywnie zaskoczyło :)
TEtalicha 15.01.2013 21:45
prezentuja sie super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak