Francuskie wytrawne ślimaczki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    1 blat
  • sos pomidorowy

    5 łyżek
  • szynka

    10 dag
  • ser żółty

    10 dag
  • kukurydza w puszce

    0.5 puszki
  • cebula

    1
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Francuskie wytrawne ślimaczki foto
Blat ciasta francuskiego rozwijamy i smarujemy sosem pomidorowym. Można użyć domowego, lub ze słoika np. spaghetti. Szynkę kroimy w drobną kostkę i równomiernie okładamy ją na cieście, tak samo jak cebulkę. Kukurydzę wyjmujemy z puszki i odsączamy. Posypujemy ciasto. Na koniec dajemy starty na grubej tarce żółty ser i posypujemy ziołami prowansalskimi.
Krok 2 - Francuskie wytrawne ślimaczki foto
Zwijamy ciasto dosyć ciasno, tak jak było samo i kroimy na ok 2 cm ślimaczki. Układamy na blaszce i pieczemy kilkanaście minut aż ciasto ładnie się przyrumieni, uważając, by ser się nie przypalił.
Krok 3 - Francuskie wytrawne ślimaczki foto
Podajemy na ciepło lub zimne.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Izka192 18.09.2014 15:36
bardzo apetyczne i na pewno warte wypróbowania
adelajda 11.03.2014 20:00
podobają mi się te ślimaczki
slonko888 10.03.2014 19:26
ładnie sie prezentuja
Konczi 10.03.2014 19:12
lubię i często robię takie przekąski
Lidzia 10.03.2014 19:03
Podoba mi się.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat