Francuskie wiatraczki z serkiem i truskawkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    1-2 opakowania
  • ser ricotta

    250 g
  • żółtko jajek

    1 szt
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • cukier

    2 łyżki
  • truskawki świeże

    200 g
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Francuskie wiatraczki z serkiem i truskawkami foto
Przygotowanie:
W misce ucieramy serek z żółtkiem, mąką i cukrem. Ciasto francuskie dzielimy na mniejsze kwadraty – mnie z jednego arkusza wyszło 15 sztuk. Rogi każdego ciastka nacinamy w kierunku środka, po przekątnej. Następnie rogi zlepiamy na środku tworząc wiatraczki.
Krok 2 - Francuskie wiatraczki z serkiem i truskawkami foto
Na środku każdego ciastka nakładamy 2 łyżeczki serka i układamy truskawki.
Krok 3 - Francuskie wiatraczki z serkiem i truskawkami foto
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Francuskie wiatraczki z serkiem i truskawkami przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy ok. 20-25 minut aż ciasto ładnie się zarumieni.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MAR3STA 30.06.2016 21:52
same pyszności
w mojej kuchni 27.06.2016 09:00
same pyszności
Wafelek2601 26.06.2016 10:36
wyglądają super
marzut 25.06.2016 15:40
Super przepis
Krystyna32 25.06.2016 10:35
bardzo apetyczne
Mniam 25.06.2016 07:49
Podobają mi się takie wiatraczki.
bartek8585 24.06.2016 23:32
a tu zawsze takie pysności
Renata9 24.06.2016 21:55
Świetne ciasteczka
ilka01 24.06.2016 18:54
pyszności :)
mirosława4 24.06.2016 18:36
piękne te wiatraczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat