Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie paszteciki z czarną rzodkwią

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1/2 sztuki
czosnek 2 ząbki
papryczka chili 1/2 sztuki
czarna rzodkiew 1 sztuka (ok. 10 dkg)
masło 25 g
śmietana kremówka 1/2 szklanki
serek topiony kremowy 50 g
sól do smaku
pieprz do smaku
chrzan tarty 2 łyżeczki
ciasto francuskie 1 opakowanie (375 g)
białko do posmarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie paszteciki z czarną rzodkwią

Kroki postępowania

1
Rzodkiew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Krok 1 - Francuskie paszteciki z czarną rzodkwią foto
2
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, papryczkę pokroić w bardzo drobną kostkę (bez pestek).
Krok 2 - Francuskie paszteciki z czarną rzodkwią foto
3
Na patelni lekko rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę, czosnek i papryczkę chili.
Krok 3 - Francuskie paszteciki z czarną rzodkwią foto
4
Dodać do tego startą rzodkiew. Smażyć razem ok. 5 minut cały czas mieszając.
Krok 4 - Francuskie paszteciki z czarną rzodkwią foto
5
Do rzodkwi wlać śmietanę, pół szklanki wody, dodać serek topiony, trochę soli i pieprzu. Gotować tak długo, aż serek się rozpuści, a prawie cały płyn odparuje. Zamieszać od czasu do czasu.
Krok 5 - Francuskie paszteciki z czarną rzodkwią foto
6
Dodać tarty chrzan, wymieszać. Farsz przestudzić.
Krok 6 - Francuskie paszteciki z czarną rzodkwią foto
7
Ciasto francuskie rozwinąć, pociąć wzdłuż na 3 paski. Na środku każdego paska ciasta ułożyć przygotowany farsz. Brzegi ciasta posmarować białkiem. Ciasto z farszem złożyć wzdłuż na pół, docisnąć brzegi ciasta, pokroić na ok. 4-5 cm długości kawałki.
Krok 7 - Francuskie paszteciki z czarną rzodkwią foto
8
Paszteciki układać na natłuszczonej i posypanej mąką blasze, wierzch pasztecików posmarować białkiem. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Paszteciki włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 15-20 minut (do zrumienienia).
Krok 8 - Francuskie paszteciki z czarną rzodkwią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuchcik89 21.07.2016 11:57
fajny pomysł, lubie paszteciki :)
Renata9 20.07.2016 21:35
Jeszcze takich nie jadłam, ciekawa jestem smaku
Madzai 20.07.2016 21:04
Bardzo ciekawe :)
noninka77 20.07.2016 20:44
Fajne danie :)
cukiereczek 20.07.2016 18:32
PROSTE I SMACZNE
IKrakowianka 20.07.2016 16:16
ciekawy pomysł
Agnieszka-87-25 20.07.2016 14:46
całkiem dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak