Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie paluchy z masą makową

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
masa makowa 250 gram
jajko 1 sztuka
cukier trzcinowy do posypania
rodzynki 2 łyżki
orzechy włoskie 3 łyżki kokrojonych
olejek migdałowy na zapach

Porada

To pomysł na szybki i smaczny świąteczny deser. Idealny dla osób, które swój pobyt w kuchni ograniczają do minimum.

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie paluchy z masą makową

Kroki postępowania

1
Gotową masę makową wzbogacamy o bakalie i kilka kropel olejku migdałowego. Dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Francuskie paluchy z masą makową foto
2
Ciasto francuskie rozwijamy. Rozwinięte dzielimy na pasy o szerokości około 5 cm.
Krok 2 - Francuskie paluchy z masą makową foto
3
Tak przygotowane pasy smarujemy jajkiem. Na każdą połówkę ciasta nakładamy masę makową. Nałożone nadzienie przykrywamy drugą połową paska. Brzegi dokładnie dociskamy. Przygotowane paluchy przekręcamy w połowie jeden raz.
Krok 3 - Francuskie paluchy z masą makową foto
4
Tak przygotowane przekładamy na przygotowaną blaszkę. Ich wierzch smarujemy jakiem i posypujemy cukrem trzcinowym.
Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je do zrumienienia około 25 minut w 190-200°C.
Krok 4 - Francuskie paluchy z masą makową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.01.2016 02:08
Super deser.
Mniam 01.01.2016 10:04
Coś dla zabieganych :) Prosto, szybko i smacznie :)
Iwusia 31.12.2015 23:21
smakowite te paluchy
pestka 31.12.2015 18:18
bardzo smaczny deser
kd045 31.12.2015 16:56
mmm super przepis ;)
mirosława4 31.12.2015 16:52
zjadłabym :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak