Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie kieszonki

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
jajko 1 szt.
kurki 1/4 szklanki
cebulka 1 mała
jabłko winne 1 sztuka
cukinia 1/2
wino białe wytrawne 1/5 szklanki
kapary 30 sztuk
pieczarki 2 sztuki
słonecznik łuskany
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
masło 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie kieszonki

Kroki postępowania

1
Rozwałkowujemy delikatnie ciasto i dzielimy na 10 prostokątnych kawałków.

Farsz:
Na patelni podsmażamy na maśle kurki z cebulką. Później dodajemy pokrojoną cukinię, małe pokrojone obrane jabłko, kapary i podlewamy winem - dusimy aż wyparuje. Przyprawiamy do smaku.
Krok 1 - Francuskie kieszonki foto
2
Na każdym z kawałków ciasta kładziemy farsz i zawijamy zagniatając z każdej strony.
Krok 2 - Francuskie kieszonki foto
3
Poskładane kieszonki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Na wierzchu posypujemy słonecznikiem łuskanym każdą z kieszonek.
Krok 3 - Francuskie kieszonki foto
4
Gotowe kieszonki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 20-25 minut w 200 stopniach. Wyśmienicie smakują z sosem czosnkowo-ziołowym.
Smacznego :)
Krok 4 - Francuskie kieszonki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 08.12.2012 12:17
wyglądają bardzo wykwintnie :)
Adamorek 06.12.2012 21:11
doskonałe
ewka1978 06.12.2012 20:47
pychota
magdziorka6 06.12.2012 20:20
pysznie i wykwintnie się zapowiada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak