Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie "faworki" - przepis

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 250 gr
dżem truskawkowy 2/3 szklanka
wiórki kokosowe 1/2 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie "faworki" - przepis

Zimne ciasto francuskie wyciągamy z lodówki i kółkiem do pizzy lub zwykłym nożem, kroimy ciasto na kawałki o wymiarach 5 x 16 cm. Następnie na każdy płat nakładamy warstwę dżemu i posypujemy wiórkami kokosowymi. Bierzemy jeden kawałek i ostrożnie nakładamy na drugi, aby utworzyły całość. Kołkiem do pizzy lub ostrym nożem nacinamy wzdłuż złączone kawałki, zostawiając ok 1-2 cm od brzegów ciasta. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie warto je włożyć na chwilę do zamrażarki, aby dało się lepiej kroić. Końce ciasto następnie przekładamy przez otwór i wywijamy ( tak jak w przypadku faworków) ile razy nam się uda. Ja przekładam końce przez nacięcie około 3 razy. Tak przygotowane ciastka wkładamy na 20 min. do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 220 C, ciastka przekładamy na papier do pieczenia i wkładamy na 15-20 min do piekarnika. Pieczemy, aż będą miały złoty kolor. Czekamy do wystudzenia i możemy jeść. Smacznego. Więcej na www.ilovebake.pl

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

1j1o1l1a1 28.10.2012 14:43
kuszące
-Natka- 28.10.2012 10:27
pysznie wyglądają!
Poison1988 28.10.2012 10:01
ale świetne i jak niewiele potrzeba :) Super pomysł! :)
Sylwia26 28.10.2012 09:24
ale pyszności :)
Rafał10 28.10.2012 09:09
mniam mniam !
mela25 28.10.2012 09:05
super pomysł
mela25 28.10.2012 09:05
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak