Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie ciastka z gruszką i awokado.
Awokado obmyć przekroić na pół wzdłuż do pestki połówki przekręcić w przeciwne strony ,usunąć pestkę, łyżką wyjąć miąższ i pokroić na drobne kawałki.
Na patelni rozgrzej miód z cukrem i ułóż w nim gruszki i awokado .
Całość podgrzewać na średnim ogniu i doprowadzić sos pod owocami do wrzenia dodaj sok z cytryny i gotuj aż owoce zmiękną od czasu do czasu mieszając. Gdy sos zrobi sie gęściejszy to wyjmujemy owoce i studzimy.
Ciasto francuskie rozwinąć pokroić na kwadraty w zależności jakie chcemy ciasteczka , na środek kwadratu nakładamy owoce brzegi smarujemy rozbełtanym jajkiem przykrywamy drugim kwadratem sklejamy. Górę ciastek nacinamy w trzech miejscach smarujemy rozbełtanym jajkiem ,układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190 -200 stopni.
Pieczemy 20 min.