Francuska tarta z cukinią

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    270 gram opakowanie
  • cukinia

    20 dag
  • suszone pomidory

    10 połówka
  • biała część pora

    1 sztuka
  • śmietana 30%

    200 ml
  • jajko

    2 szt
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz

  • Imbir mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    3 łyżeczka
  • pałki z kurczaka

    2 ugotowane
  • ryż basmati

    2/3 (ugotowany)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Francuska tarta z cukinią foto
Cukinię myjemy, kroimy w cienkie talarki. Przesmażamy na rumiano na rozgrzanym maśle, lekko solimy, studzimy. Śmietanę ubijamy z jajkami. Dodajemy ugotowany ryż, mięso obrane z pałek kurczaka oraz pokrojone w kostkę suszone pomidory. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, imbirem i ziołami prowansalskimi. Formę do tarty wykładamy gotowym ciastem francuskim.
Krok 2 - Francuska tarta z cukinią foto
Nakładamy przygotowaną masę śmietanowo- jajeczną. Na masę kładziemy podsmażoną cukinię (tak, aby jej plasterki na siebie zachodziły) oraz pokrojoną w talarki białą część pora.
Krok 3 - Francuska tarta z cukinią foto
Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni. Podajemy z surówką z cukini.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Laila2786 07.03.2013 15:08
super tarta,moje smaki
Renia1 13.09.2012 18:16
wyszla ci przepięknie! od zeszłego roku czaję się na zrobienie ratatouille, ale taka opcja z cukinią tez jest swietna
V_kuchareczka 21.08.2012 09:14
wygląda przepysznie
elficzna 20.08.2012 22:35
pychotka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat