Forszmak śledziowy z chrzanem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

forszmak

  • filety śledziowe

    30 dkg
  • mięso mielone indycze

    60 dkg
  • jajka

    3 szt
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 szklanka
  • śmietana 12%

    200 ml
  • chrzan ze słoika

    3 łyżki
  • cebula

    2 szt
  • mleko

    1/2 l
  • kolendra Prymat do smaku

  • gałka muszkatołowa mielona Prymat

    do smaku
  • estragon

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    do smaku
  • tłuszcz do formy

dodatki

  • majonez tradycyjny

  • rzeżucha

  • pomidor

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Forszmak śledziowy z chrzanem foto
Śledzie wymoczyć w mleku, żeby oddały sól. Umieścić w malakserze. Dodać jajko i zmiksować.
Krok 2 - Forszmak śledziowy z chrzanem foto
Następnie dodać kolejne jajka oraz cebulę, śmietanę i chrzan i miksować dalej na na gładką masę.
Krok 3 - Forszmak śledziowy z chrzanem foto
Dosypać bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut żeby bułka wchłonęła wilgoć i zmiękła.
Dołożyć mięso mielone, doprawić ziołami/przyprawami i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Dokładnie wyrobić masę rybno-mięsną.
Krok 4 - Forszmak śledziowy z chrzanem foto
Natłuścić naczynie żaroodporne i wysypać bułką. Wyłożyć masę, równo rozprowadzić i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze ok. 160 stopni przez ca godzinę.
Krok 5 - Forszmak śledziowy z chrzanem foto
Podawać na zimno lub na gorąco.
Na zimno najlepiej z dodatkiem majonezu, rzeżuchy i pomidorka. Polecam.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
halina17 12.04.2016 20:49
Dobry przepis.
Bernadeta1 12.04.2016 20:37
Bardzo ciekawy przepis, chętnie bym wypróbowała
Agnieszka-87-25 12.04.2016 15:49
apetyczne to jest
Aleksandra/Olcia 12.04.2016 13:46
nigdy czegoś takiego nie jadłam,aż żałuję bo wygląda pysznie
Urszula Świeca 12.04.2016 12:35
Ciekawy przepis.))
Futka 12.04.2016 12:14
Cudowna i niezwykle apetyczna propozycja :)
norweska20 12.04.2016 11:59
ciekawa jestem smaku
adelajda 12.04.2016 11:04
Chętnie spróbuję, nigdy nie jadłam
Mniam 12.04.2016 10:54
Super przepis i świetne połączenie :)
AZgotuj 12.04.2016 10:44
Nigdy nie jadłam i z chęcią bym się poczęstowała

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat