Przepis i sposób przygotowania na: Fondant czekoladowy
Po przestudzeniu masę ubijamy mikserem dadając partiami cukier puder, żółtko , jajko całe .
Na koniec dodajemy mąkę i wtedy lekko ubijamy miskarem , albo co jest lepsze ręcznie mieszamy do połączenia się składników.
Kokilki smarujemy masłem lub margaryną, posypujemy mąką.
Każdą wypełniamy do połowy ciastem, w srodek kładziemy cząstkę czekolady i napełniamy resztą ciasta do 3/4 wysokości. Ja wstawiam kokilki do lodówki lub zamrażalnika i wyjmuję w miarę potrzeby.
Można też piec od razu.
Piekarnik nagrzany minimum na 180 C , fondanty pieczemy ok. 12-15 minut.
Po około 7-8 minutach zaczynają rosnąć i wtedy trzeba je obserwować.
Ważne aby ich nie zapiec , bo nie będzie płynnego środka. Po upieczeniu są gotowe do spożycia, jemy z kokilek lub podważamy boki nożem i wykładamy na spodek. Przepis jest na 3 kokilki. Ale można zrobić więcej i zamrozić w pojemniku.
Wstawiamy wtedy prawie całkiem zamrożone do piekarnika, i pieczemy nieco dłużej, trzeba tylko obserwować kiedy zaczynają rosnąć. Od tego momentu zawsze pieczemy już tylko ok.