Focaccia z pomidorami i cebulą

Focaccia z pomidorami i cebulą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto:

  • mąka tortowa

    500 g
  • drożdże suche

    14 g
  • sól

    2 łyżeczki
  • oliwa

    3 łyżki
  • woda ciepła

    400 ml
  • cukier

    1 łyżeczka

Dodatkowo

  • pomidory

    2 szt
  • cebula

    2 szt
  • oregano

    1/2 łyżeczki
  • bazylia otarta Prymat

    1/2 łyżeczki
  • olej

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana gruboziarnista

    1-2 łyżki
  • oliwa

    3 łyżki
  • mozzarella w kulce

    1 kulka
  • bazylia świeża

    2 łyżki listków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta:
W misce łączymy drożdże z ciepłą wodą i cukrem. Odstawiamy na 10 minut aż pojawią się pęcherzyki.
W drugiej misce mieszamy mąkę z solą i oliwą, dodajemy drożdże i mieszamy ciasto drewnianą łyżką aż składniki się połączą.
Ciasto przekładamy na posypany mąka blat i wyrabiamy ok. 7 minut aż będzie gładkie. Następnie przekładamy ciasto do miski posmarowanej oliwą, przykrywamy czystą ściereczką i ostawiamy na 1 godzinę go wyrośnięcia.

Przygotowanie focaccia:
Cebule obieramy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na oleju aż się zeszkli. Ostawiamy do wystygnięcia.

Dowolną formę do pieczenia – okrągła lub prostokątną (o wymiarach ok. 25 cm) smarujemy oliwą i oprószamy mąką. Wyrośnięte ciasto rozciągamy na całą powierzchnię blachy, następnie robimy małe wgłębienia w cieście opuszkami palców. Ciasto posypujemy ziołami i skrapiamy 1 łyżką oliwy z oliwek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut to wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni.

Na wyrośnięte ciasto układamy plasterki pomidorów i podsmażoną cebulę. Całość posypujemy startą mozzarellą i skrapiamy pozostałą oliwą z oliwek. Pieczemy ok. 20-25 minut aż ciasto będzie złote.

Focaccia podajemy ciepłe posypane listkami bazylii.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

marzut

10.06.2016 11:33
super przepis

Ola1984

10.06.2016 08:44
Świetna przekąska :) Porywam kawałek na drugie śniadanie.

bartek8585

09.06.2016 23:58
genialnie wygląda

Mama niejadka

09.06.2016 21:45
Pyszna przystawka

Justyna Jussstiii

09.06.2016 20:08
ale smacznie wygląda :)

Wiktoria29

09.06.2016 19:52
bardzo fajna

Konczi

09.06.2016 19:11
Pysznie wygląda (:

agnieszka214

09.06.2016 18:38
Skosztowalabym kawalek

Aleksandra/Olcia

09.06.2016 18:15
smakowite danie

cukiereczek

09.06.2016 17:31
smaczny kąsek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat