flan kataloński

flan kataloński

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    350 g
  • sok z cytryny

    3 łyżki
  • jaja

    3
  • żółtko jajek

    6
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania flan kataloński

połowę cukru skarmelizować, a gdy już będzie złocisty wlać 2 łyżki soku z cytryny i 3 łyżki gorącej wody. Mieszać, aż karmel się rozpuści, wlać do natłuszczonej żaroodpornej formy. Odstawić do zastygnięcia. Utrzeć jajka z żółtkami, śmietaną (2 opakowani), 350 ml mlekiem i 8 łyżkami cukru. maśle wylać na karmel. Formę wstawić na blachę napełnioną wodą, wsunąć do piekarnika nagrzanego do temp. 175 stopni i zapiekać około półtorej godziny., po czym schłodzić w lodówce. resztę cukru wsypać na patelnie i skarmelizować. Dodać orzechy, wlać resztę soku i tak powstałą mieszanką posypać flan.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Małgorzata106 13.03.2012 13:59
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat