Flaki wołowe z wieprzowym mięsem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wieprzowe

    0,5 kg
  • flaki

    80 dag ( wołowe oczyszczone)
  • marchewka

    1 szt
  • pasternak

    0,5 szt
  • czosnek

    1 ząbek
  • liście laurowe

    2 szt
  • ziele angielskie

    4-5 szt
  • majeranek otarty

    1 łyżka
  • wędzona papryka w proszku

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • sos sojowy

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Flaki wołowe z wieprzowym mięsem foto
Mięso umyć, zalać wodą, dodać liście laurowe, angielskie ziele, sól i ugotować. Następnie oddzielić od kości, pokroić w słupki.
Krok 2 - Flaki wołowe z wieprzowym mięsem foto
Do drugiego garnka włożyć dokładnie umyte flaki, zalać wodą. Po zagotowaniu przelać na sito i przepłukać pod bieżącą wodą.
( Czynność tę powtórzyć 3 razy.)

Do wywaru z mięsa dodać obgotowane flaki i gotować około 1,5 godziny.

Po upływie połowy czasu do flaków wsypać obrane i pokrojone warzywa, posiekany czosnek. Pod koniec gotowania dodać majeranek.
Krok 3 - Flaki wołowe z wieprzowym mięsem foto
Do miękkich flaków wsypać pokrojone, ugotowane mięso, mieloną paprykę i przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, zagotować, podawać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 29.06.2017 12:55
uwielbiam flaczki
Ewa Wojtaszko 27.06.2017 22:44
pysznie ! :)
halina17 27.06.2017 22:29
Dobre flaki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat