Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaki po lwowsku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

flaki 1 kg (wołowe)
kości 200 g (wołowe)
włoszczyzna
kapusta włoska 200 g
cebula
kwaśna śmietana 1/2 szkl
masło 2 łyżki
olej 1/2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 łyżki
mąka 1 łyżka
parmezan starty 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Kardamon mielony Prymat szczypta
Liść laurowy suszony Prymat
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Flaki po lwowsku

Flaki dokładnie oczyściłem ,zalałem zimną wodą ,zagotowałem i odcedziłem. Ponownie zalałem zimną wodą ,zagotowałem i odcedziłem. Następnie zalałem zimną wodą i gotowałem do miękkości ok. 3 godzin. Odcedziłem i ostudziłem. Włoszczyznę oczyściłem ,umyłem i starłem na tarce o dużych oczkach i podsmażyłem na łyżce masła. Kapustę umyłem i pokroiłem w szerokie paski. Włoszczyznę i kości zalałem 1 l wody i ugotowałem. Kości wyjąłem ,a do wywaru dodałem flaki i wszystkie przyprawy. Gotowałem półtorej godziny. 30 min przed końcem gotowania dodałem pokrojoną kapustę. Cebulę obrałem ,pokroiłem w cienkie krążki. Podsmażyłem na oleju ,oprószyłem mąką. Gdy lekko przyrumieniła się ,dodałem do flaków i zagotowałem. Śmietanę wymieszałem z kilkoma łyżkami gorącej zupy i jeszcze raz zagotowałem ,stale mieszając. Na końcu dodałem parmezan i podsmażoną na reszcie masła bułkę tartą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 11.12.2014 08:33
wyglądają bardzo smacznie
Konczi 10.12.2014 15:39
pyszne flaczki :) wyglądają apetycznie
jasiek 10.12.2014 11:42
kuchnia wschodnia zawsze dobra
olkaaa 10.12.2014 10:12
muszę zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak