Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Flaki po lwowsku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

flaki
1 kg (wołowe)
kości
200 g (wołowe)
włoszczyzna
kapusta włoska
200 g
cebula
kwaśna śmietana
1/2 szkl
masło
2 łyżki
olej
1/2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat
1/2 łyżki
mąka
1 łyżka
parmezan starty
1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Imbir mielony Prymat
1/4 łyżeczki
Kardamon mielony Prymat
szczypta
Liść laurowy suszony Prymat
Sklep Prymat
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Flaki po lwowsku

Flaki dokładnie oczyściłem ,zalałem zimną wodą ,zagotowałem i odcedziłem. Ponownie zalałem zimną wodą ,zagotowałem i odcedziłem. Następnie zalałem zimną wodą i gotowałem do miękkości ok. 3 godzin. Odcedziłem i ostudziłem. Włoszczyznę oczyściłem ,umyłem i starłem na tarce o dużych oczkach i podsmażyłem na łyżce masła. Kapustę umyłem i pokroiłem w szerokie paski. Włoszczyznę i kości zalałem 1 l wody i ugotowałem. Kości wyjąłem ,a do wywaru dodałem flaki i wszystkie przyprawy. Gotowałem półtorej godziny. 30 min przed końcem gotowania dodałem pokrojoną kapustę. Cebulę obrałem ,pokroiłem w cienkie krążki. Podsmażyłem na oleju ,oprószyłem mąką. Gdy lekko przyrumieniła się ,dodałem do flaków i zagotowałem. Śmietanę wymieszałem z kilkoma łyżkami gorącej zupy i jeszcze raz zagotowałem ,stale mieszając. Na końcu dodałem parmezan i podsmażoną na reszcie masła bułkę tartą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 11.12.2014 08:33
wyglądają bardzo smacznie
Konczi 10.12.2014 15:39
pyszne flaczki :) wyglądają apetycznie
jasiek 10.12.2014 11:42
kuchnia wschodnia zawsze dobra
olkaaa 10.12.2014 10:12
muszę zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak