Flądra smażona w occie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • flądra

    1 kg
  • ziele angielskie

    10 szt
  • ocet

    1,5 szklanki
  • woda

    3 szklanki
  • sól

  • tłuszcz do smażenia

  • mąka pszenna

  • jaja

    2-3 szt
  • bułka tarta

    0,5 szklanki
  • panier do ryb

    0,5 szklanki
  • płatki owsiane

    4 czubate łyżki
  • cukier

    2-3 łyżki
  • cebula

    2 szt
  • liść laurowy

    5-6 szt
  • pieprz czarny ziarnisty

    20 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Flądrę dokładnie czyścimy i płuczemy, odsączamy, kroimy na nieduże kawałki, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Panierujemy w mące, jajku oraz bułce tartej zmieszanej z panierem do ryb i płatkami owsianymi, smażymy na rozgrzanym tłuszczu, odsączamy na papierowych ręcznikach, a następnie układamy w słoikach. Na flądrę kładziemy obraną i pokrojoną w pióra cebulę. Wodę zagotowujemy z cukrem i odrobiną soli, wlewamy ocet i dodajemy przyprawy, chwilę razem gotujemy. Zalewę studzimy i wlewamy do słoików. Zamarynowane śledzie odkładamy do lodówki, jemy po upływie co najmniej 3-4 dni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 26.01.2012 12:34
Super jedzenie.
Lotar 25.01.2012 20:11
Musi by? pyszna..

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat