Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
sok z cytryny
1 łyżka -
por (białe części)
2 szt -
seler naciowy
3 łodygi -
szalotki
2 szt -
masło klarowane
4 łyzki -
sól
-
mąka pszenna
2 łyżki -
wino białe wytrawne
100 ml -
śmietana kremowa 30% lub 36%
100 ml -
pietruszka zielona
2 łyżki -
flądra
6 szt
Sposób przygotowania
Jasne części porów i seler pokroić na plasterki.
Szalotki pokroić w kosteczkę.
Warzywa smażyć na maśle , 5-10min ,na małym ogniu .Czas zależy od tego ,czy lubimy warzywa bardziej lub mniej chrupkie .
Filety osuszyć ,posolić i oprószyć mąką.
Warzywa przełożyć do żaroodpornej formy i obłożyć złożonymi na pół filetami.
Ryby skropić winem ,przykryć folią i piec w temp.200stop .
Co 5 min polewać ryby winem .
Po 15 min ryby i warzywa zalać śmietaną i zapiekać jeszcze 10min.
Posypać natką pietruszki i serwować z pszennym chlebem lub ziemniakami z wody.
Komentarze (7)
Nie masz konta? Zarejestruj się