Fląderka po bretońsku.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • por (białe części)

    2 szt
  • seler naciowy

    3 łodygi
  • szalotki

    2 szt
  • masło klarowane

    4 łyzki
  • sól

  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • wino białe wytrawne

    100 ml
  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    100 ml
  • pietruszka zielona

    2 łyżki
  • flądra

    6 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte i osuszone filety skropić cytryną ,przykryć i odstawić na 15min.
Jasne części porów i seler pokroić na plasterki.
Szalotki pokroić w kosteczkę.
Warzywa smażyć na maśle , 5-10min ,na małym ogniu .Czas zależy od tego ,czy lubimy warzywa bardziej lub mniej chrupkie .
Filety osuszyć ,posolić i oprószyć mąką.
Warzywa przełożyć do żaroodpornej formy i obłożyć złożonymi na pół filetami.
Ryby skropić winem ,przykryć folią i piec w temp.200stop .
Co 5 min polewać ryby winem .
Po 15 min ryby i warzywa zalać śmietaną i zapiekać jeszcze 10min.
Posypać natką pietruszki i serwować z pszennym chlebem lub ziemniakami z wody.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 12.08.2014 11:26
Smacznie przyrządzona ryba.
Janina 30.09.2013 12:41
Pyszności;)
Konczi 30.09.2013 08:05
wow to coś dla mnie - do wypróbowania :D
msmors 29.09.2013 22:30
super danie
Lis 29.09.2013 21:13
Wygląda nietypowo - jednak z pewnością smacznie:)
kasienka23 29.09.2013 18:01
wspaniale przyrządzona rybka!
Marta1986 29.09.2013 16:52
bardzo smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat