Flaczki z wieprzowiny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka bez kości

    1/2 kg
  • cebula

    3 sztuki
  • włoszczyzna

    70 dkg
  • mąka

    1 łyżka
  • smalec

    10 dkg
  • sól, pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte mięso pokroić w wąskie paski, posolić, obtoczyć w mące wymieszanej z pieprzem, podsmażyć w połowie tłuszczu. Przełożyć do rondla, podlać wodą lub rosołem, dodać imbiru, dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Warzywa umyć, obrać, opłukać i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Tak przygotowane włożyć do duszącego się mięsa, podlać wrzącą wodą lub rosołem i dodać pozostały tłuszcz. Dusić do miękkości, przyprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Andysz 28.03.2013 13:21
na pewno pyszne....
IKrakowianka 21.09.2011 00:26
super
plocia 12.11.2010 22:01
Uwielbiam flaczki
rosik93 11.11.2010 20:22
Uwielbiam flaki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat