Flaczki z grzyba barania głowa lub kozia broda (bez flaków wieprzowych i wołowych)

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Flaczki nie każdy je lubi, a u niektórych wzbudzają wstręt. Sama nazwa wzbudza niesmak i wskazuje z czego jest zrobiona, ale mam alternatywę. Zamiast flaków daję grzyby kurki, ale najlepsza jest barania głowa lub kozia broda wyglądem ani smakiem się nie różni, i każdemu smakuje.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki :

  • grzyby

    1 główka
  • marchew

    2 szt.
  • pietruszka

    1 szt.
  • seler korzeniowy

    100 g
  • cebula

    2 szt.
  • czosnek

    4 ząbki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 szt.
  • ziele angielskie

    5 liści
  • majeranek

    2 łyżki
  • imbir

    1 łyżeczka
  • Natka pietruszki suszona Prymat

    1 łyżka
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    3 szczypty
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    4 szt.
  • wywar mięsny

    1 litr
  • masło

    1 łyżka
  • olej

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1) Grzyby opłukać kilka razy w zimnej wodzie, ostatnie płukanie z dodatkiem łyżki soli. Grzybki powinny być dobrze wyczyszczone i pokrojone.

2) Umyte grzyby zalać zimną wodą i gotować pod przykryciem do miękkości około 10 minut.
Ugotowane grzyby przełożyć do gorącego wywaru tak, aby płynu było z 5 cm ponad grzybami. Dodać listek i ziele angielskie, ewentualnie uzupełnić gorącą wodą.

3) Marchew, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki lub pokroić w cieniutkie słupki, przesmażyć z odrobiną masła i dodać do flaczków.

4) Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć na oleju i dodać do flaków, a na pozostałym oleju podsmażyć papryki, które dodać do gotującej się potrawy.

5) Czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do garnka, dodać również imbir, gałkę, majeranek i natkę pietruszki.

Gotować do miękkości warzyw i flaczków, przyprawić pieprzem i solą do smaku.

Grzyby - barania głowa lub kozia broda. Flaczki nawet jeżeli są zrobione z grzybów, to potrawa świetnie rozgrzewająca i dodająca energii danie jest idealnym posiłkiem w okresie zimowym. Polecam i życzę smacznego !!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat