Flaczki wołowe swojskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • flaki

    900 g (wołowe)
  • wołowina z kością

    500 g
  • marchewki

    2 szt
  • pietruszka

    1
  • por (biała część)

  • seler korzeniowy

    1 mały
  • imbir starty

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

  • Ziele angielskie całe Prymat

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Papryka ostra mielona Prymat

  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • mąka

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Flaki zagotowałem około 20 minut, przecedziłem. Czynność powtórzyłem. Ponownie zalałem wodą i zagotowałem, aż były miękkie.
Wołowinę z kością, opłukałem, zalałem 2 litrami wody. Po zagotowaniu usunąłem szumowiny. Dodałem oczyszczoną włoszczyznę , ziele angielskie , sól. Gotowałem na wolnym ogniu, aż mięso było miękkie. Rosół przecedziłem, marchewkę i pietruszkę pokroiłem w paski. Mięso wołowe pokroiłem w kostkę.
Miękkie flaki po odcedzeniu dodałem do rosołu wraz z pokrojoną marchewką i pietruszką. Wrzuciłem wołowinę. Dodałem koncentrat pomidorowy.
Masło stopiłem na patelni , dodałem mąkę , rozprowadziłem szklanką rosołu i połączyłem z resztą zupy. Dodałem przyprawy ( majeranek można rozetrzeć w ręku ), świeżo starty imbir, doprawiłem solą i pieprzem ( polecam , wzmaga aromat ), chwilę podgotowałem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
halina17 04.04.2015 23:11
Uwielbiam flaczki.
Grazyna0211 04.04.2015 17:51
bardzo apetyczne flaczki
jagoda5913 04.04.2015 15:12
Wyglądają apetycznie
iskierka.ag 04.04.2015 14:21
Świetnie podane danie, uwielbiam flaczki :)
norweska20 04.04.2015 13:38
moja mama chętnie by takie zjadła- ja osobiście nie przepadam
Małgorzata Pin 04.04.2015 10:42
Apetycznie wyglądają.
Maridka19 04.04.2015 09:16
Wygląda rewelacyjnie :)
katerinaJ 04.04.2015 08:12
Piękne zdjęcie i pyszne flaczki :)
cukiereczek 04.04.2015 07:51
bardzo apetyczna taka zupa
Futka 04.04.2015 07:50
Przepyszne i bardzo aromatyczne flaczki! Prezentują się niezwykle apetycznie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat