Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaczki Lwowskie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

flaki 1 kg/wołowe
włoszczyzna 1 pęczek
cebula biała 1 szt
kości 20 dag/wołowe
kapusta włoska 20 dag
śmietana 1/2 szklanki
masło 2 łyżki
mąka 1 łyżka
ser żółty 1 łyżka/starty
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Kardamon mielony Prymat 1/8 łyżeczki
sól i pieprz do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki Lwowskie

Wykonanie:
Flaki dokładnie oczyścić, natrzeć solą i kilkakrotnie wypłukać. Następnie zalać wodą, zagotować i odcedzić, tą czynność powtórzyć raz jeszcze. Flaki zalać ponownie zimną wodą i gotować do miękkości około 3 godziny. Ugotowane flaki ostudzić i pokroić w paseczki. W międzyczasie włoszczyznę umyć, zetrzeć na tarce i przysmażyć na jednej łyżce masła. Kości i włoszczyznę włożyć do garnka, zalać trzema szklankami wody i ugotować wywar. Następnie wyciągnąć kości z wywaru, dodać flaki, pokrojoną dosyć grubo kapustę, przyprawić do smaku i gotować na małym ogniu do miękkości. Cebulę posiekać, usmażyć na maśle z dodatkiem mąki. Usmażoną cebulę dodać do flaków, zagotować, wlać śmietanę wymieszaną w odrobinie gorącej zupy. Ponownie zagotować i przed samym podaniem posypać startym żółtym serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak