Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki Lwowskie
Flaki dokładnie oczyścić, natrzeć solą i kilkakrotnie wypłukać. Następnie zalać wodą, zagotować i odcedzić, tą czynność powtórzyć raz jeszcze. Flaki zalać ponownie zimną wodą i gotować do miękkości około 3 godziny. Ugotowane flaki ostudzić i pokroić w paseczki. W międzyczasie włoszczyznę umyć, zetrzeć na tarce i przysmażyć na jednej łyżce masła. Kości i włoszczyznę włożyć do garnka, zalać trzema szklankami wody i ugotować wywar. Następnie wyciągnąć kości z wywaru, dodać flaki, pokrojoną dosyć grubo kapustę, przyprawić do smaku i gotować na małym ogniu do miękkości. Cebulę posiekać, usmażyć na maśle z dodatkiem mąki. Usmażoną cebulę dodać do flaków, zagotować, wlać śmietanę wymieszaną w odrobinie gorącej zupy. Ponownie zagotować i przed samym podaniem posypać startym żółtym serem.