Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaczki drobiowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 13
marchew 2
pietruszka 1
cebula 1
Liść laurowy suszony Prymat 3
mąka 3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
pieprz
Majeranek suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki drobiowe

Skrzydełka kurczaka gotujemy do miękkości, wyjmujemy z garnka do przestygnięcia. Marchew i pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka z wodą po gotowaniu się skrzydełek, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, zaczynamy gotować na małym ogniu. Chłodne skrzydełka oddzielamy od kości i kroimy niezbyt drobno, wrzucamy do wywaru. Mąkę podpalamy na suchej patelni do koloru lekkiego brązu i zalewamy wywarem. Rozprowadzamy w gotujących się flaczkach, solimy i pieprzymy do smaku. Na sam koniec dodajemy majeranek, żeby tylko się zaparzył, w ilości takiej, żeby przykrył wierzch garnka. Flaczki najlepiej smakują jak chwilę smaki się przegryzą, czyli na drugi dzień.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia19 16.01.2014 11:34
pyszne te flaczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak