Flaczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • flaki

    1,5 kg
  • marchewka ugotowana

    3 szt
  • pietruszka gotowana

    2 szt
  • wywar drobiowo-wołowy

    3-4 litry
  • mąka pszenna

    3-4 łyżki
  • masło

    4-5 łyżki
  • pieprz

  • sól

  • Majeranek suszony Prymat

    4 czubate łyżki
  • ziele angielskie

    8 szt
  • liść laurowy

    4 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Flaki dokładnie płuczemy, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy kilka minut. Odcedzamy, znowu zalewamy wrzątkiem i gotujemy jeszcze 25-30 minut. Odcedzamy i dokładnie przepłukujemy ciepłą wodą. Wkładamy do garnka, zalewamy 3 litrami rosołu, gotujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego aż flaki będą miękkie. Ugotowaną marchewkę i pietruszkę kroimy w półtalarki i dodajemy do flaków. Masło rozpuszczamy na rozgrzanej patelni, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Dolewamy pół szklanki rosołu z flaków i dalej mieszamy aż do dokładnego połączenia składników. Zasmażkę wlewamy do flaków, wsypujemy majeranek. Gotujemy razem jeszcze 10-15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mariusz10 30.11.2011 20:46
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat