fit jaglany sernik bez sera

fit jaglany sernik bez sera

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

spód

  • orzechy

    200 g (dowolne-polecam fistaszki)
  • daktyle

    100 g
  • masło orzechowe

    2 łyżki(niekoniecznie)

sernik

  • kasza jaglana

    300 g
  • mleko kokosowe

    1 puszka schłodzona w lodówce 2 dni
  • olej kokosowy

    2 łyżki najlepiej nieoczyszczony
  • tahini pasta sezamowa

    150 g
  • mleko ryżowe

    2 szklanki
  • daktyle

    150 g
  • aromat waniliowy

    1/2 buteleczki lub laska wanilii
  • syrop z agawy

    do smaku
  • sól

    1/2 łyżeczki

dodatkowo

  • kakao

    do posypania
  • owoce

    np. truskawki do ozdoby
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania fit jaglany sernik bez sera

Daktyle do masy i do spodu namocz w gorącej wodzie-im dłużej tym lepiej, wody ma być tyle aby zakryła daktyle. Orzechy zblenuj w blenderze, przesyp na talerzyk, daktyle do spodu również zblenduj ze szczyptą soli, masłem orzechowym na pastę i dodaj orzechy, przemieszaj całośc i wylep masą, dosyć kleistą, tortownicę. Kaszę przepłucz dokładnie w ciepłej i zimnej wodzie, przełóż ją do garnka, dodaj trochę słodzidła, spora szczyptę soli, zalej mlekiem i gotuj na maleńkim ogniu pod przykryciem aż kasza wchłonie mleko.Potem nakryj garnek ręcznikiem na około 30-40min. W tym czasie w blenderze zmiksuj pozostałe daktyle, pastę sezamową, słodzidło. Do kaszy dodaj gęstą część mleka kokosowego, aromat waniliowy i całą zawartość blendera. Wszystko miksuj na gładziutka, pozbawiona grudek masę, robiąc co jakiś czas przerwy aby nie spalić blendera. Potem spróbuj całość, ew. dosłódź i przełóż masę na spód. Wstaw do lodówki i schłódź najlepiej całą noc. Przed podaniem posyp kakao i ozdób owocami.
Do spodu można wykorzystać dowolne orzechy-nerkowce i płatki kokosowe są świetnym połączeniem, ale fistaszki też się świetnie sprawdzą. Jeśli nie macie syrpu z agawy dodajcie klonowy, daktylowy czy użyjcie cukru, ksylitolu czy innego słodzidła

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat