fit jaglany sernik bez sera

fit jaglany sernik bez sera

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

spód

  • orzechy

    200 g (dowolne-polecam fistaszki)
  • daktyle

    100 g
  • masło orzechowe

    2 łyżki(niekoniecznie)

sernik

  • kasza jaglana

    300 g
  • mleko kokosowe

    1 puszka schłodzona w lodówce 2 dni
  • olej kokosowy

    2 łyżki najlepiej nieoczyszczony
  • tahini pasta sezamowa

    150 g
  • mleko ryżowe

    2 szklanki
  • daktyle

    150 g
  • aromat waniliowy

    1/2 buteleczki lub laska wanilii
  • syrop z agawy

    do smaku
  • sól

    1/2 łyżeczki

dodatkowo

  • kakao

    do posypania
  • owoce

    np. truskawki do ozdoby
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Daktyle do masy i do spodu namocz w gorącej wodzie-im dłużej tym lepiej, wody ma być tyle aby zakryła daktyle. Orzechy zblenuj w blenderze, przesyp na talerzyk, daktyle do spodu również zblenduj ze szczyptą soli, masłem orzechowym na pastę i dodaj orzechy, przemieszaj całośc i wylep masą, dosyć kleistą, tortownicę. Kaszę przepłucz dokładnie w ciepłej i zimnej wodzie, przełóż ją do garnka, dodaj trochę słodzidła, spora szczyptę soli, zalej mlekiem i gotuj na maleńkim ogniu pod przykryciem aż kasza wchłonie mleko.Potem nakryj garnek ręcznikiem na około 30-40min. W tym czasie w blenderze zmiksuj pozostałe daktyle, pastę sezamową, słodzidło. Do kaszy dodaj gęstą część mleka kokosowego, aromat waniliowy i całą zawartość blendera. Wszystko miksuj na gładziutka, pozbawiona grudek masę, robiąc co jakiś czas przerwy aby nie spalić blendera. Potem spróbuj całość, ew. dosłódź i przełóż masę na spód. Wstaw do lodówki i schłódź najlepiej całą noc. Przed podaniem posyp kakao i ozdób owocami.
Do spodu można wykorzystać dowolne orzechy-nerkowce i płatki kokosowe są świetnym połączeniem, ale fistaszki też się świetnie sprawdzą. Jeśli nie macie syrpu z agawy dodajcie klonowy, daktylowy czy użyjcie cukru, ksylitolu czy innego słodzidła

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat