Fishburger od a do z

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka razowa

    0,5 kubka
  • mąka pszenna

    1,5 kubka
  • drożdże

    1 łyżeczka suchych
  • cukier

    0,5 łyżeczki
  • woda

    1/3 kubka
  • sól

  • siemię lniane

    1 łyżka
  • filet z mintaja

    300 g
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    30 g
  • cebula

    1 średnia
  • jajko

    1 średnie
  • natka pietruszki

    1 łyżka drobno posiekanej
  • olej do smażenia

  • oscypek

    1 mały
  • pomidor

    1 mały
  • cebula

  • majonez

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • kapusta kiszona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Fishburger od a do z foto
Wymieszać ciepłą (ale nie gorącą!) wodę z drożdżami i cukrem, odstawić w ciepłe miejsce na 15 min. Następnie dodać mąkę razową i pszenną, sól, siemienie lniane. Wyrobić ciasto i odstawić na około godzinę aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie wyrobić bułki, odstawić ja na 30 minut i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 min.
Krok 2 - Fishburger od a do z foto
Bułeczki przekroić jeszcze ciepłe, posmarować majonezem i ułożyć na jednej połówce pokrojony w plasterki oscypek.
Krok 3 - Fishburger od a do z foto
Filety z ryby oczyścić (jeżeli mają ostki to powyciągać pęsetą), dwukrotnie zmielić maszynką do mielenia. Następnie połączyć z jajkiem, 1 łyżką bułki tartej, natką pietruszki, cebulą pokrojoną w drobną kostkę, solą, pieprzem, papryką słodką. Uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i podsmażyć przez około 2 min z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju. Zdjąć z patelni i położyć na papier aby nadmiar oleju w niego wsiąknął.
Krok 4 - Fishburger od a do z foto
Położyć kotleta na oscypku, na niego kiszoną kapustę (może być doprawiona solą i pieprzem), pomidora cebulkę. Przykryć drugą połówką bułki i smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IlonaAlbertos 03.03.2014 18:19
Uwielbiam :)
Iwona32 01.03.2014 18:28
pycha mniam
norweska20 28.02.2014 08:09
wyszedł niezły kąsek..smaczne
ao_12 17.01.2014 21:36
Dość duży, zjadłabym chyba tylko połowę:)
marcia7 10.01.2014 19:12
pyszna buła z rybą
Stenka 10.10.2013 07:52
warto zrobić czasami
caralajna 10.10.2013 07:32
taka kanapka to wyzwanie jak ugryźć, a domowa jest najlepsza i najzdrowsza
joanna__s 09.10.2013 18:52
Ale mega fishburger. I jak go tu ugryźć ??
IwonaDD 09.10.2013 12:46
mega fishburger! robi wrażenie!
Joannasz3190 09.10.2013 11:53
Rewelacyjny! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat