Przepis i sposób przygotowania na: Fish & Chips w nowej odsłonie czyli stek z tuńczyka w sezamie i zakręcone ziemniaki z majonezem czosnkowym
Steki z tuńczyka: Steki skropić sokiem z cytryny, polać olejem i posypać solą oraz pieprzem. Odstawić na chwilę do zamarynowania. Sezam wymieszać. Steki panierować w sezamie z każdej strony. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony po ok. 2 minuty, w zależności od grubości steków. Zdjąć z ognia i odstawić na ok. 5 minut.
Majonez: Do żółtka (z wcześniej sparzonego wrzątkiem jajka) dodać cukier puder, ocet oraz musztardę. Ubijać trzepaczką, aż masa zrobi się puszysta. Stopniowo dolewać cienką strużką olej cały czas ubijając. Kiedy majonez będzie gęsty dodać sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać.
Sałatka: Do mixu sałat dodać pomidorki oraz pokrojoną na pióra cebulę.
Skropić olejem i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Ziemniaki można także nabić na patyczek do szaszłyków i ponacinać ostrym nożem na okrągło, tak, aby po rozłożeniu utworzyły harmonijkę. Instruktaż można znaleźć na filmikach w internecie.
Czas smażenia steków uzależniony jest od ich grubości. Ważne jest, aby nie "przeciągnąć" ryby, w środku powinna pozostać różowa lub lekko różowa, w przeciwnym razie będzie sucha.