Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filety z tuńczyka w sosie śmietanowo – pieczarkowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

tuńczyk kawałki w oleju 250 g (filety)
pieczarki 250 g
śmietana 18 proc 125 ml
cebula 1 szt
ząbki czosnku 3 szt
mleko 3,2% 100 ml
oliwa 1 łyżka
musztarda 1 łyżka
natka pietruszki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Filety z tuńczyka w sosie śmietanowo – pieczarkowym

Cebulę i czosnek obrałem, pokroiłem w plasterki. Posiekałem natkę pietruszki.
Pieczarki pokroiłem na ćwiartki. Wymieszałem śmietanę z musztardą
Rozgrzałem oliwę z oliwek na dużej patelni ( użyłem również oliwę ze słoika z filetami ).
Dodałem cebulę i czosnek oraz natkę pietruszki. Podsmażyłem na wolnym ogniu do zezłocenia cebuli. Dodałem w całości filety z tuńczyka. Pozostawiłem na patelni przez 2 minuty na wolnym ogniu. Dodałem zmieszaną wcześniej śmietanę z musztardą oraz mleko i pieczarki. Pozostawiłem na patelni pod przykryciem przez ok. 20 minut, co jakiś czas delikatnie mieszałem, tak aby nie rozdrobnić filetów z tuńczyka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak